Oyun Gruplarının Önemi

Oyun nedir?

Oyun çocuklar için bizim zannettiğimizden çok daha fazlasıdır. Küçüklüğümüzden itibaren bir çok bilgiyi oyun yoluyla öğreniriz. Yetişkinler olarak bizler oyun oynamayı, çocukların boş vakitlerde yaptıkları etkinlikler, aktiviteler olarak algılarız fakat oyun; doğduğumuzdan itibaren ihtiyaç duyduğumuz su, yemek, tuvalet, uyku gibi temel gereksinimlerimizden bir tanesidir. Çocukların en etkili iletişim yolu olarak oyun; gelişimin ve öğrenmenin en temel şeklidir. Hatta bebekler konuşmadan önce oynamayı öğrenirler. Bunun yanında oyun, çocuğun hayal gücünü geliştirmesini, kendi öz kimliğini kazanmasını ve bağımsız bir şekilde hareket edebilmesini sağlar. 


Oyun Grupları Nedir?

Çocukların bir araya geldikleri, yaş ve gelişim dönemine uygun oyuncaklar ve oyunlar ile zaman geçirebildikleri, yeni şeyler keşfedip öğrenebildikleri, grubun bir parçası olarak paylaşmayı öğrendikleri interaktif programlardır. Haftanın belirli gün ve saatlerinde ebeveynlerle birlikte katılım sağlanan ve alternatif seçenekleri olan programlardır. Çocuğun; bilişsel, psikomotor, duyusal, duygusal, fiziksel ve zihinsel becerilerini kendi yaşıtları ile aynı sosyal ortamda, öğretmen eşliğinde, oyuncak ve ekipmanlar ile geliştirebileceği, bir çok açıdan gelişimi destekleyen bir uygulamadır. Özellikle kentleşme sonucunda maruz kalınan izole yaşam, çocukların sosyalleşmesini kısıtlamaktadır. Son yıllarda çocuklar; parkta-sokakta oynaması ve arkadaşlık kurması gerekirken; telefon, tablet ve televizyon gibi teknolojik aletlerin uygun olmamasına rağmen saatlerce kullanabilmektedir. Teknolojinin öğrenme üzerinde olumlu etkileri olduğu (bilinçli bir şekilde programların seçilmesi ve zaman sınırlaması getirilmesi halinde) kabul edilse de çocukların sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz yönde etkiledikleri bilinmektedir. Buna rağmen hayatımızın bir parçası olan elektronik cihazları çocukların hayatından soyutlamak mümkün olmadığı için çocuğun gelişimini destekleyecek kaliteli uyaranlar sağlamak anne-babaların önemli bir sorumluluk konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişen yaşam koşulları temel ihtiyaçlarımızın farklı şekilde karşılanmasına neden olurken; oyun grupları değişen yaşam koşullarının yarattığı bu boşlukları doldururken aynı zamanda okul öncesi dönemde çocuğun ihtiyaç duyduğu farklı uyaranların sağlanması için bir fırsat yaratmaktadır.


Oyun Grupları Kimler için Uygundur?

Aslında bebeklik döneminde gelişim hızlı olduğu için bebeklikten itibaren oyun gruplarına katılım sağlanabilir. Bebekler için oyun gruplarının anlamı aslında daha çok anne ile birlikte geçirilen kaliteli bir zamandır. Önemli olan birlikte geçirilen saatin çok değil kaliteli olmasıdır. Bebeklerin becerileri geliştikçe oyun gruplarından yararlanması faydalı olacaktır. Özellikle 2 yaş döneminde dil becerilerinin gelişimi ile yaşıtlarıyla iletişimi artarken; içe dönük, sessiz, utangaç bebekler ve çocuklar oyun grupları ile olumlu sonuçlara ulaşabilirler. Ayrıca 3 yaşından itibaren de empati becerileri yavaş yavaş oluşmaya başlar. Yani 0-3 yaş çocukların sosyalleşmeleri için kritik bir dönemdir. Tabi ki sadece çocuklar değil, bebeği ile evde nasıl kaliteli vakit geçireceğini öğrenmek isteyen bilinçli ve farkındalığı yüksek aileler, anaokulu için hem bebeğini hem kendini hazır hissetmeyen aileler de katılabilir; aynı zamanda bilgilerini ve deneyimlerini paylaşarak sosyalleşmeyi sağlayabilirler.


Oyun Grubunun Çocuklar için Faydaları Nelerdir?

  • Sosyal etkileşim için uygun bir ortam sağlar.
  • Çocukların oynaması ve öğrenmesi için fırsat sağlar.
  • Dil gelişimine ve iletişime yardımcı olur.
  • Motor becerilere destek olur.
  • Bebekler ve çocukların yeni etkinliklere katılabilmesi ve eğlenebilmesi için alan sağlar.
  • Bebek ve çocukların yeni beceriler edinip, öğrenebilecekleri uygun bir ortam sağlar.
  • Çeşitli oyuncak ve ekipmana ulaşma imkanı sağlar.
  • Bebek ve çocuklar için güvenli-mutlu bir ortam sağlar.
  • Çocukların örgün öğretim ortamına hazırlanmalarını sağlar.
  • Gezi ve etkinliklere katılma imkanı sağlar.


Oyun Grubunun Ebeveynler için Faydaları Nelerdir?

  • Ebeveynlere, çocukları ile oynayıp aktifleşme imkanı sağlanır.
  • Diğer ebeveynler ile etkileşim için harika bir ortam oluşur.
  • Ebeveynlerin deneyimlerini, fikirlerini paylaşmalarını ve birbirlerini desteklemelerini sağlar.
  • Ailelerin toplanmasına ve etkileşime girmesine izin veren bir rutin sağlar.
  • Haftada bir ya da iki gün kısa bir mola oluşturur.



Yazar : Oyun Grupları